20 Χρόνια Φύκος

Γενικό Concept

20xronia

Το ‘20 Χρόνια Φύκος’ είναι η απόπειρα των ΦΥΤΑ να δημιουργήσουν έναν υβριδικό χώρο, όπου θα παρουσιάσουν την πολύπλευρη δουλειά τους, παράλληλα με αυτή διάφορων επιλεγμένων δημιουργών που τους ενδιαφέρουν και με τους οποίους βρίσκονται σε έναν ανοιχτό διάλογο. Σημαντική για μας είναι η δημιουργία ενός ζωντανού χώρου, όπου τα όρια των καλλιτεχνικών μέσων και των ρόλων τόσο στο στήσιμο όσο και στη συμμετοχή στο καλλιτεχνικό δρώμενο ειναι θολά. Έτσι ο ρόλος των ΦΥΤΑ θα εναλάσσεται συνέχεια, από καλλιτέχνες σε εκθέματα, από επιμελητές σε performers και από εμψυχωτές σε εμπαθείς κοινωνικούς κριτές.

Το βασικό διαδραστικό/εξελισσόμενο κομμάτι του έργου θα κρατήσει 9 ημέρες, κάθε μια από τις οποίες θα έχουν μια διαφορετική θεματική (δειτε παρακάτω). Αυτό που προσδοκούμε να καταφέρουμε μέσα σ΄αυτό το διάστημα είναι από τη μία η αποδόμηση και γελοιοποίηση συγκεκριμένων κυρίαρχων αφηγήσεων γύρω από την ελληνική πραγματικότητα και από την άλλη μια σειρά από προτάσεις για δημιουργική επιβίωση μέσα σε συνθήκες κοινωνικής δυστοπίας. Συγχρόνως μας ενδιαφέρει το γκρέμισμα της ιδέας του καλλιτέχνη ως μαγικής, ανέγγιχτης, προικισμένης περσόνας και έτσι θα μοιραστούμε τις δημιουργικές μας μεθοδολογίες και θα είμαστε όσο πιο διάφανοι γίνεται, καθώς θα αφήσουμε όσο περισσότερο χώρο δυνατό για να εξελιχθούν τα happenings κάθε μέρας προς την κατεύθυνση που θέλει να τα στρέψει η ομαδική δυναμική όσων παίρνουν μέρος.

Κυριακή 29/09: “Celebration

Τρίτη 01/10: “Identity & Chaos

Τετάρτη 02/10: “Tradition & Family

Πέμπτη 03/10: Body &… “the Body”

Παρασκευή 04/10: “War & Death”

Σάββατο 05/10: “Greeceland

Κυριακή 06/10: “The Inescapable of Capitalism


Εκτός από τα έργα που θα παρουσιάζονται συγκεκριμένες ημέρες υπάρχουν και έργα που θα αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

The Gallery/Shrine 

Το Gallery, είναι η απόπειρα των ΦΥΤΑ να ασχοληθούν με την αληθινή τέχνη της εικονολατρείας, όπως αυτή έχει αναπτυχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στο Gallery/Shrine παρουσιάζουμε παραστασιακά πορτραίτα των ΦΥΤΑ από:

John Biebel

Marie Harimoto

Erik Mittasch

Blemobil

Jan Grosskreuz

Στέργιος Σκώτος

Daniel Schmude

Artboydancing

Χτίζουμε λοιπον έναν μικρό ναό θαυμασμού και λατρείας και ενώ μέχρι τώρα δε κυκλοφορούσαμε καμία εικόνα μας με αυτό το έργο περνάμε στο ακριβώς αντίθετο άκρο ταυτιζόμενοι σε ένα υστερικό κρεσέντο με όλες τις εκφάνσεις της σχέσης καλλιτέχνη-κοινού. Με διάθεση αυτο-κανιβαλισμού διαθέτουμε την ψυχή και εικόνα μας σε καλλιτέχνες βουντού. Στο gallery/shrine ο θεατής μπορεί να μας λατρέψει, να ταυτιστεί μαζί μας και συγχρόνως να περικυκλωθεί από τη ναρκισσιστική διάθεση και την μη ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι στην αγιότητα τόσο του καλλιτέχνη, όσο και του ίδιου του έργου. Μέσα στην γκαλερί/ναό μας, τα έργα είναι ιερά, η τέχνη εξυψώνεται. Το κοινό καλείται να λατρέψει τις εικόνες καθισμένο στα Σμαραγδένια Μαξιλάρια®, όπως και να προσφέρει ένα τάμα, ένα ακόμα πορτραίτο, απλά την αποδοκιμασία του ή τελικά οτιδήποτε άλλο επιθυμεί.

portrait example


Prosopa

Ένα ακόμη έργο που θα αναπτύσσεται σταδιακά καθ’όλη την διάρκεια της εβδομάδας του Φύκου είναι τα prosopa. Ένα διαδραστικό κολάζ που θα εξαπλώνεται σαν μυκητίαση μέσα στον χώρο της Agora προκαλώντας προβληματισμούς και πονοκεφάλους στους επισκέπτες.

oi 100greeks


Catwalk

Μια σειρά από performances θα πραγματοποιηθούν πάνω σε κινητές εγκαταστάσεις. H Στέμνα Ασέμι και η Σοφία Σταυροπούλου χτίζουν ένα δυναμικό κοκομπλόκο αισθήσεων με διαρροή ιχνών στο περιβάλλον της Μπιανέλας. vibing quite hard.

performers: Κωνσταντίνος Γιασσάκης, Χριστίνα Τζιάλλα, Ariel Deeplydisturbed, Genize White

1289817_10152243112434251_266022024_n


SUDOKU ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΝΑΛΙΣΜΟ,

Απελευθερωτικός Εμετός

Της Ρέας Βαλντέν

Εγώ-τερατάκια υβρίζουν τον πατερναλισμό. Εικονογραφημένα sudoku. Ένα ποτάμι οργής. Εννέα κατάρες για μια τυπολογία του πατερναλισμού: (1) ο ειδήμων, (2) ο αφ’ υψηλού, (3) ο φιλάνθρωπος, (4) ο καθοδηγητής, (5) ο ρεαλιστής, (6) ο σεξιστής, (7) ο ταπεινός, (8) ο ίσες αποστάσεις, (9) ο φασίστας. Πρόσθεσε τη δική σου.

waldenmon


Enemy Art

Το μεγαλύτερο ίσως προτζεκτ αυτής της Μπιανέλας είναι η εισαγωγή ενός νέου είδους τέχνης, της ‘Enemy Art’ η οποία αποτελεί και τον κεντρικό θεματικό άξονα των κεντρικών δράσεων των ΦΥΤΑ. Η Enemy Art αναδιοργανώνει την θέση του δημιουργού απέναντι σ’ αυτό που θεωρείται ‘κοινή λογική’. Σ’αυτόν το νέο ορίζοντα που αναδύεται η κοινή λογική αντικαθίσταται με ένα πεδίο σύγκρουσης, απόκλισης και οριστικής ρήξης.

enemy

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s