Tradition and Family

Τετάρτη 02/10

Μια μέρα αφιερωμένη στις καταστροφικές επιρροές της αγίας οικογένειας και τις συνεπακόλουθες αγκυλώσεις της παράδοσης. Σπουδές στο φολκλορ, οικογενειακές εξομολογήσεις, πολιτισμικές ασκήσεις και εναλλακτικές οικογένειες ξεδιπλώνονται μέσα σ’ ένα συναισθηματικά φορτισμένο καταιγισμό νοσταλγικών ερεθισμάτων.


Σε τραπέζι 13:00-16:00 Mani-Pedi (nail art) 

nail art

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ για την σχέση μεταξύ Μάνης και Μανικιουρ αυτό το έργο θα σας λύσει όλες τις απορίες. Μια εθνογραφική καταγραφή εφιαλτικού παραλογισμού που πιάνει τα άκρα της ελληνικότητας αναδεικνύοντας την τερρατώδη τους μορφή.


18:00-18:30 Πράξη σπουδαία & .

Ο Aris Powerboy, νεό-φυτος θεατρολόγος, παρουσιάζει μια ηχητική stand up tragedy. Χρησιμοποιώντας την αγαπημένη του μουσική και αισθητική σύμβαση, την industrial και noise θα κάνει μια βουτιά στη διαχρονικά νοσοφόρο, κατηραμένη και θανάσιμη δυσλειτουργικότητα της ελληνικής οικογένειας, μέσα από τα κείμενα των τριών μεγάλων αρχαίων ελλήνων τραγωδών. Να έχετε χαρτομάντιλα. Ή/και ωτοασπίδες.

aris


19:00 – 19:30  Μεταθεοδοσία: “Ο Μπαμπάς Ξέρει” 

Η Μεταθεοδοσία είναι ένα πρότζεκτ της Αλεξάνδρας Δημητρίου, που ξεπήδησε μέσα από τη σχέση της με τα ΦΥΤΑ. Η Μεταθεοδοσία δημιουργεί κολλάζ φτιαγμένα από found sounds της ελληνικής πραγματικότητας και πρόζα μιας queer-meets-κυράντζα πομπώδους προσωπικότητας. Στο “Ο Μπαμπάς Ξέρει”, η Μεταθεοδοσία παρουσιάζει ένα τηλεφώνημα στον πατέρα της, στο οποίο ο θεατής δεν είναι σίγουρος τί είναι αλήθεια και τι performance, τί είναι live και τί προ-ηχογραφημένο.

bianella metatheodosia_meta


20:00 – 21:00 The Dresden Project projection performance

Το Dresden Project, ένα κολάζ εικόνων και ήχων, θα παρουσιαστεί απ’τον Άλκη Βλασσακάκη και αναφέρεται σε μία ιδιαίτερη ιστορία παιδιών από την ελλάδα που μεγάλωσαν στην Ανατολική Γερμανία. Μετά τον εμφύλιο, χίλια περίπου παιδιά κομουνιστών, μεταφέρθηκαν χωρίς τους γονείς ή άλλους συγγενείς στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το βασικό παράδοξο αυτής της συνθήκης ήταν η οδηγία τα παιδιά να μεγαλώσουν με την ελληνική κουλτούρα και να μην γίνει καμία προσπάθεια ένταξης τους στο νέο περιβάλλον, με σκοπό η επιστροφή τους στην ελλάδα όταν υπάρχει και πάλι κομουνιστική προοπτική.

Οι εικόνες προέρχονται από φιλμ super8 όπως βρέθηκαν στο αρχείο της Georgia Dewetzi (1940-2011). Η Georgia ήταν μία απ’ αυτά τα παιδιά και κατέγραφε με την κάμερα της την καθημερινότητα αυτού που θεωρούσε ότι είναι μία ‘κανονική’ ζωή. Οι προβολή θα πλαισιωθεί από τα ηχητικά τοπία της Dalot.

DresdenDiary_3


Όλη τη μέρα στον χώρο:

tradition&family

Conservatism prediction chart

Σε μια ψυχαναλυτική κίνηση τομή, προβλέπουμε σε ένα απλό chart την πορεία συντηριτικοποίησης μιας σειράς υποκειμένων. Αυτό το έργο αποτελεί δουλειά μιας σειράς επιστημόνων που μελέτησαν in vivo και κατέγραψαν σε βάθος χρόνου την πορεία ζωής των αγαπημένων τους προσώπων. Υπάρχουν μικρές αποκλείσεις απ’τη πραγματικότητα που οφείλονται στη πενιχρή χρηματοδότηση του πρότζεκτ.


Skyladiko Family Tree

Mια γενεαλογία του Σκυλάδικου που ξεκινάει απ’τον άγιο Χριστόφορο και φτάνει μέχρι την Πάολα περνώντας από όλα τα σημεία καμπής της νεοελληνικής ιστορίας. Το σκυλάδικο στις διάφορες εκφάνσεις τους διαμορφώνει όλες της πλευρές της σύγχρονης αστικής και επαρχιακής αισθητικής και καταλήγει να λειτουργεί ως nodal point που οργανώνει το συμβολικό χώρο της ελληνικότητας. Στη διάρκεια συγκρότησης του διαγράμματος οι ερευνητές μας ανακάλυψαν ένα κενό στο σκυλάδικο Discourse (η θεσιακότητα queer dog). Εξαιτίας της σχολαστικότητας με την οποία έχουμε προσεγγίσει το θέμα αποφασίσαμε να καλύψουμε αυτό το κενό δημιουργώντας έναν δικό μας φανταστικό καλλιτέχνη η δουλειά του οποίου παρουσιάζεται δίπλα στο διάγραμμα.


Έλα απόψε στου Τομ-Μα

Η επιρροή του ρεμπέτικου και η ελληνική μαγκιά συναντάνε το σαμουραι καλτσουρ μέσω ενός ασυγκεραστου οταματονε

tom ma


Φωταγωγός

Ένα βίντεο όπου παρουσιάζεται το found performance μίας αθηναϊκής γειτόνισσας. Ντοκυμαντέρ με εμφανείς επιρροές από Ρετιρέ και Οικονομίδη.

fotagogos


Βρέφη Σαλάτας: FYTA meta-family

Τα Βρέφη Σαλάτας ήταν μία απ’τις πρώτες συνεργατικές δουλειές των ΦΥΤΑ (προάγγελος της Μπιανέλας). Σ’αυτόν τον δίσκο μια σειρά διαφορετικών μουσικών και εικαστικών συνεργάστηκαν δημιουργώντας διάφορες διασκευές βασισμένες στα τραγούδια των ΦΥΤΑ. Κάποιες απ’ τις διασκευές πήραν μόνο ελάχιστα στοιχεία απ’το υλικό αναφοράς και εξελίχτηκαν σε εντελώς ξεχωριστά και σχεδόν αυτόνομα έργα.

Παρουσιάζουμε εδώ τρία απ’αυτά τα έργα καθένα με το δικό του video.

nanah_palm delicatessen_machimenai

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s