War and Death

Παρασκευή 04/10

Αρκετά γελάσαμε καιρός για στεναχωρητικές ιστορίες. Σ’ αυτή την ενότητα εξερευνούμε τον ΘΑΝΑΤΟ και τον ΠΟΛΕΜΟ. 


12:00-16.00: glitch art και noise workshop ενάντια στην πατριαρχεία

Σε μια απρόσμενη συνεργασία του Blemobill με τ*ν Μαρία Φ. Ντολόρες μας συστήνουν  τo glitch art σαν ψηφιακή τέχνη της αποδόμησης. Παρεμβαίνοντας στον κώδικα ενός ψηφιακού αρχείου π.χ φωτογραφία αποδομεί το αρχικό αρχείο και το μεταμορφώνει σε ένα παραμορφωμένο νέο αρχείο. Το circuit bending διεισδύει στην μηχανή με σκοπό την παρέμβαση, το σαμποτάζ και την μετάλλαξη της μορφής και της λειτουργίας ενός φαινομενικά κλειστού κυκλώματος.
Και οι δυο πρακτικές έχουν σκοπό την δημιουργία θορύβου, σε επίπεδο εικόνας και
ήχου.
Η performance art επιλέγεται ως εργαλείο, για την πραγμάτωση του θορύβου όχι
πλέων σε επίπεδο αναπαράστασης αλλά παρουσίας. Δεν αναπαριστούμε τίποτα,
υπάρχουμε.
Μέσα σε ένα τετράωρο εργαστήριο θα συζητήσουμε, θα παράγουμε γνώση και θα πειραματιστούμε με τις τεχνολογίες διαμέσου μιας έκφυλης φεμινιστικής ματιάς.
Φέρτε τα λαπ-τοπ σας, όσοι μπορείτε, (δεν είναι απαραίτητο να έχει ο καθένας το
δικό του, θα μοιραστούμε ότι διατίθεται και θα δουλέψουμε συλλογικά).Φέρτε επίσης μικρά ραδιοφωνάκια (συμβολική επίθεση στα mainstream ραδιοκύματα) ή μικρά παιχνίδια ήχου με μπαταρίες (αυτά από την παιδική μας ηλικία!) για να τα διαστρέψουμε και ίσως ενσωματώσουμε!
Το workshop προορίζεται για έκφυλες έκφυλα εκφυλ* έκφυλους, we speak english
and español.
Για συμμέτοχες και τυχόν απορίες σας παρακαλούμε ειδοποιήστε μας :
alogonom@gmail.com , bletomata@gmail.com

glitc


17:00-17:30 Οι τέσσερις τύποι του νεο-μάτσο εναλάκτικ boy

O dr. Sacerpoulus, παρουσιάζει μία διάλεξη πάνω στις λεπτές αποχρώσεις του κρυφο-μάτσο της εναλλακτικής κουλτούρας. Σας προτείνουμε να κρατήσετε σημειώσεις για την αυτοβελτίωσή σας.


18:00 -19:00 Impromptu funerals

Διάφορες εκδοχές του πένθους. Τραγικές, αστείες, απαίσιες, ανακουφιστικές. Σπουδές πάνω στην απώλεια.
kid


19:00-20:00 Found Science and Conceptual Reincarnation 

Η Σοφία Ευσταθίου παρουσιάζει μια πικάντικη ομιλία γύρω από ακανθώδη ζητήματα της Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Θα αφιερώσει το πρώτο κομμάτι της ομιλίας στην συζήτηση γύρω απ’τον όρο ‘found science’, (όρο που έχει εισάγει η ίδια στην βιβλιογραφία κατ’ αναλογία προς το found art) και το δεύτερο κομμάτι στην ιδέα της λειτουργικής μετενσάρκωσης, μιας νέας ιδέας που γεφυρώνει το εννοιολογικό χάσμα μεταξύ επιστήμης και new age.

science


20:00-21:00 ‘προς παθώ’ (Αναστασία Παπαθεοδώρου)

“προς παθώ” Ειναι μια περφορμανς ενος αποσπασματικού αυτοσχέδιου μονόλογου με παράλληλες ηχητικές και κινηματογραφικες δράσεις- η σύνθεση της καθ’όλη την διάρκεια της περιστρέφεται γύρω απο τις έννοιες της υπαρξιακής και καλλιτεχνικής κρίσης που βιώνει η σύγχρονη γυναίκα ,σε μια πόλη που πάσχει . Η περφόρμανς έχει παρουσιαστεί στην Πορτογαλία και στη Νέα Υόρκη.


Παράλληλα στον χώρο:

Facebook Unfriending Advice

Στις εποχές εκτεταμένης κοινωνικής δικτύωσης χωρίς αντίκρυσμα τα ΦΥΤΑ αναλαμβάνουν να σας ξελαφρώσουν την λίστα των ‘φίλων’ σας. Σε τρία απλά κι ανώδυνα βήματα θα… αλλάξετε την ζωή σας.
facebok


Nationalist neo-folk-art

Η ύπαρξη τέχνης με συντηρητικό πολιτικά περιεχόμενο και συγχρόνως προβληματική σχέση του περιεχομένου με τη φόρμα είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στην Ελλάδα των τελευταίων 20 χρόνων, με κάποιες ιδιαίτερες στιγμές, όπως το moralistic pagan-rock των Παπαροκάδων. Οι τελευταίες όμως οικονομικο-κοινωνικές εξελίξεις, καθώς και η έκρηξη της σπιτικής τεχνολογίας έχουν ανοίξει το δρόμο για νέες, πολύ πιο δύσκολες αισθητικές συμβιώσεις. Έτσι, ιδιαίτερα από το 2010 και ύστερα ανθίζει ένα είδος folk art που αποφασίσαμε να ονομάσουμε nationalist neo-folk-art, καθ’ ο,τι έχει μεν ως κύριο στόχο την αφύπνιση του έθνους, χρησιμοποιεί όμως δε τεχνικές montage, collage και mishmash bricollage που γνέφουν άθελα τους σε αντι-αρτ κόντρα-αισθητικές τοποθετήσεις όπως αυτές των fluxus και των καταστασιακών. Τα κολλάζ αυτά θέλουν να δώσουν μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης, όμως συγχρόνως τους λείπει ουσιαστική ιδεολογική τοποθέτηση και το αποτέλεσμα αφήνει πάντα τον θεατή άφωνο, χωρίς μεθοδολογικά όπλα για να αποδομήσει ή κατανοήσει τις αισθητικές επιλογές.

neo-folk found art


IMF: It Gets Better

Στα πλαίσια ενός γενικότερου ιδεολογικού εκσυχρονισμού, σύμφυτου με αυτή την φάση της νεοτερικότητας, διάφοροι οργανισμοί και κραταιοί θεσμοί υιοθετούν μια ρητορική υπέρ των LGBT δικαιωμάτων. Αυτό χρησιμοποιείται ως εχέγγυο προοδευτικότητας και καλών προθέσεων αποσιωπώντας την σύνθετη ιστορία καταπίεσης, αποικιοκρατίας και συντηριτισμού των εν λόγω θεσμών. Και έτσι, νεο-ιμπεριαλιστικές πολιτικές βάφονται ροζ. Το απόγειο του κυνισμού ήταν αυτό το βίντεο του 2013 στο οποίο μέλη του ΔΝΤ διηγούνται προσωπικές δακρύβρεχτες ιστορίες, προσπαθώντας να φανούν όσο περισσότερο ανθρώπινοι, όμως ο δαίμονας της μονταζιέρας είναι πάντα εκεί, καθώς οι παρουσιάσεις τους είναι γεμάτες ρατσιστικά κλισέ. Αρνούμαστε να δεχτούμε τέτοιου τύπου κυνικές αντιφάσεις της εποχής και έτσι αποφασίσαμε να βοηθήσουμε το κοινό να διαβάσει ανάμεσα από τις γραμμές αυτού του εξαιρετικά προβληματικού βίντεο.

IMF


Σατανιστές στο Άργος

Μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες συνέπειες της κατάρευσης των παραδοσιακών μέσων στην ελλάδα εν μέσω κρίσης είναι το πλήθος ενημερωτικών μπλογκς που ξεπήδησαν για να καλύψουν αυτό το κενό. Σ’αυτό το έργο η Alkeste Picky, δημιούργησε μια εξωφρενική είδηση σχετικά με την ύπαρξη σατανιστών σε μια επαρχιακή πόλη, είδηση που γρήγορα αναδημοσιεύτηκε σε πλήθος άλλων ενημερωτικών blogs, πυροδοτώντας μάλιστα απαντήσεις και δημόσιο διάλογο γύρω απ’ την ακρίβεια ή όχι της συγκεκριμένης μαρτυρίας.

satan


Αlvorada Dourada

Ένα βραζιλιάνος skin-head, αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στην ελλάδα μαθαίνοντας την γλώσσα, τα ρατσιστικά ήθη και τις λεπτές αποχρώσεις της ελληνικής κουλτούρα. Δανειζόμενος την ρητορική της χρυσήςαυγής φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με το δυστοπικό παρόν της ελληνικότητας.

dorada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s